Dá sa povedať, že sociálne siete sa už stali súčasťou bežného, ale i pracovného života. Do popredia sa dostáva ďalší  technologický nástroj, akým je AI, čiže umelá inteligencia. Sú to nástroje, ktoré sú obľúbené, ale i opovrhované zároveň. No každopádne sú to tiež možnosti a ďalší priestor pre spoločnú tvorbu.

Často sa vraví, „všetko treba s mierou“ alebo „všetko má minimálne dve strany“.  A platí to aj pri používaní týchto platforiem, ktoré umožňujú nielen zdieľať obsah, budovať rôzne komunity, spájať sa s ľuďmi s podobnými záujmami, ale aj tvoriť v online prostredí. Rozhodne sú to nástroje, ktoré môžu pomôcť zefektívňovať  „fungovanie“, šetriť čas, či podporiť rýchlejšiu komunikáciu, ale aj vytvárať a posilňovať povedomie k rôznym témam, obsahu, činnostiam, ktorým sa venujete a podobne.

Rozhodnite sa pre to, čo pomáha.

Príchod niečoho nového v každej oblasti prináša so sebou nielen pozitívum, ale aj negatívum ako napríklad určité pochybnosti, „nálepkovanie“ a podobne. Je to však prirodzená súčasť, ktorú podmieňuje strach z nepoznaného, či neznámeho alebo pocit určitého ohrozenia.  Pri technologických nástrojoch ako sú sociálne siete by negatívom mohol byť priestor napríklad pre dezinformácie, možnosť nevhodného vyjadrovania sa na adresu iného, degradovanie niekoho, či niečoho a takto by sme mohli pokračovať ďalej. No je fajn uvedomiť si, že sociálna sieť je vždy iba platforma, či nástroj vytvorený človekom rovnako ako aj jeho obsah. Preto poukazovať na sociálne siete ako na niečo „zlé“ môže  byť určitá forma výhovorky. Ak by mohlo byť niečo označované za „zlé“ alebo nesprávne, tak jedine prístup človeka k tomuto nástroju a jeho spôsob používania. Ak sa však rozhodnete pre používanie sociálnych sieti a stanete sa tvorcom, prispievateľom, či podporovateľom akéhokoľvek obsahu je fajn vždy myslieť na to, čomu dávate energiu. Ak chcete napríklad posilňovať povedomie o činnostiach vašej komunity mal by byť v popredí alebo vyzdvihovaný najmä obsah, ktorý vystihuje či posilňuje podstatu a hodnoty komunity, od ktorej sa odvíjajú všetky súvisiace činnosti čím „na konci dňa“ tvoríte alebo prispievate k tvoreniu mienky a povedomia.  Naopak, ak je vaša energia zameraná viac na obhajovanie, invektívy rôzneho druhu, či negativizmus, môže sa ľahko stať, že sa začne objavovať frustrácia, pohoršovanie, hnev a s tým aj úbytok nielen vašej energie ako prispievateľa, či pozorovateľa, ale aj oslabovanie toho, čo v skutočnosti chcete posilniť.  Preto rozhodujte sa pre to, čo pomáha nielen vám ale aj tomu, čo chcete v skutočnosti podporiť.

 

Aj virtuálne prostredie nás učí.

Ak sa vrátime do minulosti, aj spôsoby a formy komunikácie majú svoju „evolúciu“. Napríklad v dobe, kedy neexistovali mobilné telefóny mali ľudia k sebe možno bližšie už len z potreby vzájomnej interakcie a socializácie. Je pravdou, že ak ste sa chceli napríklad s niekým vidieť museli ste aj veľakrát vycestovať. Dnes môže byť stretnutie otázkou niekoľkých minút, ktoré využijete na zapnutie počítača, či aplikácie vo vašom smart zariadení.  Tento fenomén priniesol na jedenej strane možnosť extrémnej rýchlosti a možnosti stretnúť sa bez ohľadu na to na akom kontinente sa práve nachádzate, ale aj mnohé situácie, ktoré nás ako ľudí od seba skôr vzďaľujú ako približujú. A tak ako sme spomínali vyššie všetko má minimálne dve strany a je len na vás, ktorú si vyberiete. Preto ak sa zamyslíte, čo vás svet technológii alebo virtuálne prostredie učí, tak by sme mohli hovoriť aj o hľadaní „nových ciest“ a spôsobov, ktoré by  nás ľudí mali viac k sebe približovať ako od seba vzďaľovať. A to nielen vo fyzickom ale aj virtuálnom prostredí.

Článok môžete nájsť aj v septembrovom vydaní časopisu Naše poľovníctvo

2023-09-26T08:49:00+00:00